Point2sop

Followers

Monday, April 9, 2012

Praktikal Oh Praktikal 1

Assalammualaikum....
Latihan Industri aq dah abis...
jadi skrang time untuk buat report pulak...
macam2 aq pikirkan untuk buatkan report pasal pembahagi pencawang utama 33KV/11KV(PPU) ni... sebab aq pown x tau sangat teorinya.....

gambarajah bawah menerangkan aliran tenaga dari empangan boleh sampai ke rumah kita sekarang ni... yang PPU 33KV/11KV berada kat mne???
jadi sekadar shared skit kat kowang sumer aq buatkan ini....
OK, side kerja aq di bangi... di pembahagi pencawang utama 33kv/11kv...

asalnya REHAB.... itu yang nampak lawa

kerjanya untuk menukar PPU lama ke baru.... orang kata yang switchgear lama bahaya. sebab x ade protection control panel. jadi bila x ada protection control panel nak 'ON' pown takut2... kenalah upah warga asing untuk 'ON'... bayar lah rm1000... kalau lucky oklah, kalau x de lucky....mati je
seperti yang korang nampak kat rajah 1, bahagian sebelah kanan yang kena taruk tali 'bahaya'...

Rajah1
Switchgear &Fedeer 11kv

selepas kerja pengalihan Switchgear & Fedeer 11kv,  seterusnya lori yang memainkan peranan untuk mengangkat keluar dari side...
kalau tidak, menyusahkan kerja2 dibaagian luar...
seperti sivil dan lain2...

org2 TNB ade  sekali





selepas kerja2 pengalihan selesai... masa untuk installer PPU
LANGKAH 1

kerja untuk buat tapak switchgear dan fedder 11kv..
pastikan alat2 seperti pembaris besar n teropong ade.(aq x tau pe nmnya)... lepas ukuran setiap sisi adalah sama,  ambik besi panjang dan besi L (spt rajah)... 



LANGKAH 2

kerja hack lantai bertujuan untuk memudahkan kerja seterusnya. kerja seterusnya adala menyimen. jikalau lantainya rata. simen yang baru senang tertanggal dalam bentuk seketul... macam batu lh jugak...


LANGKAH 3
inilah kerja seterusnya.... apabila simen telah dibancuh.... maka kerja membuat tapak switchgear dilakukan.. pastikan simen tidak mengandungi air yang banyak.. nanti lambat kering... maka lamalah lepak (hehe)


Inilah hasilnya apabila siap.. pastikan ia betul2 kering supaya kuku untuk letakkan switchgear

Tamat untuk 
Praktikal Oh Praktikal 1

No comments:

Post a Comment