Point2sop

Followers

Monday, January 28, 2013

Kursus percuma Building Operation Maintance (BOM2)

Alhamdulliah, telah selesai menjalani kursus Building Operation Maintance (BOM2) pada minggu lepas... kiranya 21 januari 2013 hingga 25 januari 2013.. bertempat di cheras batu 9 ( dekat dengan balai polis batu9)  kursus nie percuma jer.. ,tapi kene mematuhi syarat2 nya lah... macam kene ada kad CIDB yang valid lagi... dan ada lagi syaratnya.. untuk lebih lanjut boleh lah kunjung laman web nie http://kursusseparuhmasa.blogspot.com/..


kerja2 wairing dijalankan
check balik suis perantaraan..

projek telah berjaya dengan jayanya..

group2 lain turut berjaya



hari terakhir, ujian teori..
gambar kenangan BOM2 21-25 januari 2013

Saturday, January 12, 2013

HKR 112

Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) berlaku pada 12/01/2013... bukan Himpunan Shamsidar yang digemburkan oleh media yang tidak boleh dipercayai. Ramai manusia yang hadir ke stadium merdeka.. bukannya 45 000 sahaja..
Surat Khabar pada 13/01/2013.. boleh lihat begitu ramainya..  stadium penuh, sampai melempah lempah ke luar.... 
tuntutan rakyat di kuala Lumpur... dari serata negeri turun pada hari itu...

Ini gambar solat subuh, bukan solat jumaat tau... ini baru bahagian dalam masjid negara... ramai betul.. kalu dekat tempat aku, nak dapat 2 saf masa subuh pown payah tau..
Ini pada bahagian luar...  
Pagi pagi mestilah lapar an... yang hadir HKR bukannya 100 orang tapi 100 000 orang... jadi bayangkan betapa untungnya peniaga-peniaga ni..
Perarakkan menuju ke stadium merdeka... Unit Amal pada barisan hadapan..  
Dari Masjid Negara...

Abang Polis& abang Unit Amal..  tahniah kerana berjaya menjaga situasi di stadium merdeka... 
Kami datang bukan nak cari masalah dengan abg polis.. :)
Kami sayang polis..
boleh lihat yer..  betapa ramainya  manusia yang membanjiri  stadium merdeka...
HKR yang akan diingati..

Msg dari rakyat untuk kamu..
Last skali, bacaan doa dari tok guru.. dan diaminkan oleh ratusan ribu  peserta HKR....

Ambang 13

Sambutan tahun baru 2013 bukanlah kali pertama yang dianjurkan oleh kerajaan Selangor, malah telah dilakukan pada tahun 2012. Seingat saya ketika itu UAI dengan Zizan dan artis2 lain dijemput untuk memeriahkan sambutan. 
Angka tahun lepas dianggarkan 80ribu orang hadiri sambutan tersebut.

Tahun 2013 ramai yang dijemput.. dan ulama terkenal juga dijemput

Ulama yang dijemput adalah Syeikh Muhammad Ali As Soubuni... 
dan diterjemah oleh ustaz Nazmi Abdul Karim

kemah keming
Pada sambutan Tahun baru 2013, telah dianggarkan seramai 100ribu telah memenuhi pada didataran kemerdekaan shah alam.
walaupun dengan keadaan rumput yang agak berlecak akibat hujan,  orang masih ramai... solat pown atas rumput dan itu x  jadikan masalah untuk kita berjihat di jalan Allah..  

Ramai manusia yang boleh dilihat, penuh padang A & B.... - lain kali bawa tikar untuk alas semasa duduk  -

boleh dilihat, dibanjiri oleh warga2 selangor...

Tuesday, December 18, 2012

Maintance Lampu Jalan- type direct-

kerja menyelengaraan lampu jalan di equne park... 

langkah- langkah  kerja:-
1- check pada feeder.. pastikan peralatan yang hendak digunakkan cukup sepertinya 'testpen', multimeter (pastikan jenis yang ada buz)... 

2- seterusnya, buka feeder. lihat pada 'selecter suis'.. pada keadaan asalnya berada pada keadaan 'auto'.. untuk lakukan 'bypass', pusingkan pada keadaan 'local'. untuk keadaan 'off ' untuk mematikan supply pada feeder. tapi AWAS!!! arus pada switchgear ada..


3- gunakan peralatan seperti testpen untuk check arus.. pastikan contactor berada dalam 'OK'

4- perkara yang memeningkan boleh dilihat pada gambar dibawah.. banyak kompenen yang hilang, kabel dicabut..
kabel dicabut & tidak tahu fasa apa.. red , yellow & blue
gunakan multimeter untuk check fius... adakah masih berada dalam keadaan baik @ tidak..
5- tiang lampu ini sebelumnya pakai balast @ sodium.. kami ubah sedikit wairing untuk jadikan direct.. saving cost sikit... 

capasitor.. tiang lama je pakai benda ni lagi.
nie ada orang panggil balast @ sodium.. jadi kene alert ..
bila dh tukar pendawaian dari balast--> direct.. pastikan  jenis lampu ditukar...
mana yang pakai mercury ke..

lakukan pendawaian dengan cermat dan berhati-hati.. safety first... jangan berlaga fasa..


Seperti lihat gambar diatas... kami ambil supply dari tiang sebelah... pastikan fasa yang diambil adalah sama.. 


kami yang tukar lampu pakai lorry 1 tan.. pastu letak tangga atas lori tu..

waktu senja kami pergi lihat lampu tersebut... nak lihat terang ke tidak... terang je.. ok lah..

6- bila dah siap kerja-kerja pembaikan lampu.. pergi pada feeder lakukan bypass.banyak masalah ketika melakukan ini. ini disebabkan seperti masalah yang dinyatakan seperti diatas.. seperti masalah kabel, takut berlakunya sentuhan antara phase.. dapat dilihat pada fius pada braker putus beberapa kali.. tanpa mengambil risiko yang lebih.. baik bertanyak kepada yang pakar.. takut lebur jer busbar, terbakar ker feeder..

Bro nie yang banyak membantu dalam kerja-kerja nie... terima kasih banyak2..


Wednesday, October 31, 2012

Praktikal Oh Praktikal 5

Selepas melakukkan fiiting panel...
penarikkan power cabel dari transformer ker fidder..
kerja ini mengambil masa 2 hari 2 malam.. tidur disite, makan di site dan solat jangan sekali tinggalkan...

gambar dibawah kerja-kerja dilakukan
kabel power cabel sepanjan 50meter saaja.. dengar macam senang, yg menyusahkan adalah untuk laluan cabel yang  bengkang bengkok, susunan kabel yang bertindih.. pengalaman yang menyenang kerja kita..

seperti yang ada nampak.. penggunaan GCB untuk kerja penarikkan power cabel... pastikan anda mempunya roller cabel.. jika tidak ada, gunala cara diaatas... janji kretif :)

laluan kabel yang bengkang bengkok menyusakan... apabila membuat kerja ini, patikan memakai pakaian gelap.. kerana kabel ini ada carbon.. iti yang hitam pakaian kita..

dari transformer ker fidder... pastikan susunan betul.. 3 fasa red yellow blue...
susun kabel bagi lawa & kemas..

kerja yang memakan hari 2 hari 2 malam.. malam pown kena kerja.. sampai  3 pagi n tidor kat sana.. selamat side dekat dengan ruma aku... boleh balik....

hitam ler jawapnya... aku tak kesah pown kotor nie.. 

susunan power cabel di transformer... yang fitting power cabel dari syarikat lain...

Thursday, April 12, 2012

Praktikal Oh Praktikal 4

Selepas selesainya gland cable pada protection control panel dan switchgear 11kv.
sekarang kerja buswairing..

buswairing...
senang je ni... sbb da ade marking kt kabelnye.... juz masukkan  je ke panel sebelah.. pas masukkan ketatkan pakai testpen... buswairing ni dia da siapkan daripada kilang.... siap furrel number n kabel lug ...

seterusnya, kerja wairing pada penel switchgear dan control panel... sebelum itu pastikan kerja furrel number dan kabel marking sudah siap (nak siap semua panel dlm masa 2 minggu paling cepat)... apabila sudah siap, cabel multicore telah siap bentukkan... nanti senang le, juz tinggal fitting panel jew..
Sebelah kiri: Ketika proses membuat Furrel Number
sebelah kanan: kerja fitting cabel... siap dengan cable lug lagi



bila dah siap dengan kabel lug, boleh lah fiting panel... mana pi XY, XX, XH, XA....

pastikan cara masukkan kabel lug betul.... ikatkan dengan kemas.... fitting bagi molek sikit... baru puas hati  hasil kerja sikit... dan korang boleh nampak hasilnya bagi rajah diatas...

bila dah siap wairing cable multicore..
bersambung...